Dagboekjes

25 juli 2021 12:15

Tijme was een paar dagen oud toen wij, van zijn tante Annemarie, een notitieboekje kregen. Als verpleegkundige wist zij dat het bij houden van een dagboekje fijn was. Je kan namelijk niet alles onthouden, zeker niet als er van die drukke dagen bij zijn die Tijme had, waar er soms op een moment al 5 dokteren naast zijn bedje stonden. 

Wij vonden het heel fijn om in het boekje te schrijven, jullie hebben ons dagboekje ook kunnen lezen op onze blog. Niet alleen wij schreven hierin maar ook de verpleegkundigen. Het was heel fijn om deze lieve ‘berichtjes’ te lezen en ondersteunden ons enorm. 

We zijn Annemarie dankbaar dat ze ons dit boekje gaf. Het was de bedoeling dat we het dagboekje later met Tijme zouden lezen, zodat hij zou weten wat er allemaal gebeurd was in het ziekenhuis en wie er allemaal voor hem gezorgd had. Helaas is dit niet gebeurd, maar het heeft ons wel geholpen met een stukje verwerking. Het is fijn om af en toe terug te kunnen lezen hoe het allemaal is gegaan. 

Wij hadden tante Annemarie, maar meestal moeten de verpleegkundige van de afdeling zelf opzoek naar schriftjes. Binnen het Sophia is het idee ontstaan om standaard schriftjes te hebben liggen die als dagboekje kunnen fungeren. Wij zijn benaderd of we hier een bijdrage aan wilden leveren en met jullie donaties bleek dat het mogelijk was om alle 500 schriftjes te laten maken. Deze schriftjes zijn beschikbaar binnen het hele Sophia Kinderziekenhuis en we hopen dat ouders en kinderen dit als net zo waardevol zullen ervaren als wij.

Vanuit het Sophia is de noodzaak van de dagboekjes als volgt omschreven:

Dagboekjes voor de patiënten

Als je als kind opgenomen ligt in het ziekenhuis is dat vaak een impactvolle en heftige gebeurtenis. Je voelt je niet lekker, je ziet dat je vader en moeder zich zorgen maken, maakt kennis met veel nieuwe gezichten en ondergaat spannende en soms nare behandelingen. Een periode die je het liefst zo snel mogelijk weer vergeet maar die ook een “plekje” moet krijgen.

Een tastbare herinnering

In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis worden er dagboekjes bijgehouden voor de kinderen die opgenomen liggen. Een schriftje waarin de verpleegkundigen, maar ook de ouders, schrijven. Zij schrijven over hoe het gaat; over hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Op deze manier hebben ouders en kind een tastbare herinnering welke kan helpen bij het verwerken van deze impactvolle periode. Ook voor ouders die hun kind verliezen zijn deze dagboekjes van grote waarde.

Om deze dagboekjes te kunnen realiseren is het Sophia afhankelijk van giften, want deze kosten vallen niet in een zorgbudget.